Vrijvoelen.com

Vrij Voelen Logo


De kameleon met al zijn prachtige kleuren, hij past zich constant aan. Maar wat is nu precies zijn eigen kleur
Herken je dit? Je weet precies wat er van je verwacht wordt en hoe je kan en mag reageren. Het kan zijn dat je jezelf dit gedrag hebt aangeleerd toen je klein was, want zo kreeg je de goedkeuring van je ouders. Iedereen hunkert naar goedkeuring van zijn of haar ouders. Het kan ook zijn dat dit gewoon vanzelf gaat zonder moeite. Hoewel, is het echt zonder moeite?
Zonder dat je het jezelf echt beseft pas je je constant aan aan je omgeving. Je bent sociaal, maakt graag een praatje en vindt het heerlijk als iedereen om je heen blij is. Maar maakt dit jou nu echt zo blij? Je bent vooral gericht op de buitenwereld, bent constant bezig of je wel een positief beeld van jezelf neerzet. Je zet je beste beentje voor. Je pikt sociale aanwijzingen van anderen snel op, ook al wordt het niet uitgesproken. Toch weet jij hoe je je moet gedragen. Zonder dat je het doorhebt, vraag je jezelf af: ‘Wie moet ik zijn in deze situatie en hoe doe ik dat?’

Het voelt alsof je je moeiteloos aanpast aan de omgeving om je heen. Maar als je jezelf nu eens heel eerlijk deze vraag stelt: gaat dit wel echt zo moeiteloos? Of kost het je stiekem niet ontzettend veel energie? En put het je niet uit?
Ik kom op het moment veel cliënten tegen die een stukje van zichzelf kwijt zijn geraakt. Dat aanpassen aan andermans kleuren is heel lang goed gelukt, maar het is op. Ze zijn zichzelf kwijt geraakt en weten dus wel wat een ander van ze verwacht. Maar wie ben ik nu eigenlijk? En wat zijn mijn eigen kleuren zonder deze aan te passen.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel bij de top hoorde van sociale kameleons. Het ging heel lang vanzelf totdat ik eigenlijk niet meer wist wat ik nu eigenlijk zelf dacht. Ik wist wel heel goed wat er van mij verwacht werd, maar wat wilde ik nu eigenlijk zonder naar de verwachting van een ander te kijken. En dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot, maar ik kan zeggen dat ik mijn eigenzinnige ik weer terug heb gevonden en heb omarmd.
Ik ben benieuwd; wie ben jij nu echt in de kern en wat zijn jou eigen kleuren?
#trauma #zelfzorg #efttapping #zelfliefde #zelfzorg

Geef een reactie